Evo malo da se krene i pisati što sve nas dvije kuhamo. Jučer sam imala malo više vremena i odlika je pala, moram isprobati neki dobar recept za kruh. Danima prije toga sam pretraživala recepte, kupovala namirnice i čitala savjete. Dizana tijesta radim odavno, ali kruh nisam nikada pekla.
I evo recepta:
cca 300 g integralnog brašna
2 dcl mlijeka
20 g svježeg kvasca
žlica soli
žlica šećera
malo maslinovog ulja
2-3 žlice lanenih sjemenki
2-3 žlice suncokretovih sjemenki
2-3 žlice bučinih sjemenki
- Kvasac pomiješajte s toplim mlijekom i šećerom pa ostavite neka se diže oko 10 minuta. Primiješajte brašnom, sjemenke i sol. Miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju dodajte malo maslinovoh ulja, tijesto mora biti dosta gusto, odvajati se od posude, znači po potrebi dodavati još malo brašna.
- Ostavite neka se pokriveno diže cca 20-40 minuta, ja sam stavila odmah u kalup( moj kalup ja maleni, cca 20 x 10 cm) i stavila na mlaki radijator.
- Tijesto sam pustila da se diže cca 30 minuta, dok se masa nije udvostučila.
- Pecite 10 min na temperaturi 200, pa smanjite na 180 i pecite još 30-40 min.
- Par minuta prije kraja sam izvadila kruh i premazala sam ga sa mlakom vodom.
- Izvadite iz kalupa i pustite da se malo ohladi( zamotaj u krpu)
Uz ovaj kruh fali samo ajvar i kajmak...vidim ja da ce ovo biti veoma zanimljiva i ukusna stranica...pozz Emilio
OdgovoriIzbriši