četvrtak, 4. veljače 2010.

Orehnjača i makovnjača

Ovo je divan recept, provjereni više puta, i za sada nema slike, ali uskoro ću je nabaviti.
Recept mi je dala gospođa Mira, kojoj sam već više puta se zahvalila.
Treba minimalno 2-3 h za napraviti kolače , ali to su najbolje orehnjače i makovnjače koje sam ikada probala.


I recept za dvije štruce ide ovako:

500 g brašna, pola oštrog pola mekog
3 žumanjka
1 cijelo jaje
100 g šećera
100 g putra
naribana limunova korica
malo korice od naranče
2 vanilij šećera
malo ruma
2-3 dcl mlijeka
40 g svježe germe

Dalje postupak nadam se da znate, ali evo tko ne zna čita neka čita i dalje.

Brašno, šećer,sol, vanilij šećer, naribane korice limuna i naranče dobro utrljate s putrom.
Jaja izradite vilicom.
Svježi kvasac dodate toplom mlijeku i pustite da se diže cca 10 min. Dodam i žlicu šećera i na kraju malo pobrašnim( to su neki tajni sastojci moje bake). Nakon 10 tak minuta smjesu mlijeka i kvasca dodate brašnu, dodate jaja i dobro pomiješajte. Na početku miješam mikserom, a pri kraju rukom, pri kraju se doda malo ruma.
Tijesto se mora lako odvajati od posude i moraju se stvarati mjehurići.
I kad se sve to izmiješa i dobiju mjehurići ,posudu pokrijete i odložite na toplo mjesto min 30 min.

Od ove količine tijesta ja napravim dvije štruce.
A sada je vrijeme za nadjeve.

Mak nadjev:
250g maka i 100 g šećera se prelije sa malo kipućeg mlijeka.
U ohlađeno dodati 20-30 g putra, malo limunove korice, vanilij šećer, cimet i žlicu meda.


Orah nadjev:
250-300 g mljevenih oraha se prelije sa malo kipućeg mlijeka,u ohlađeno se doda
2 vanilij šećera ,2 žlice šećera, mljeveni klinčić, korica limuna, malo ruma

Od 3 bjelanjka napravite čvrsti snijeg i dodajte smjesi maka i oraha.

Kad je tijesto dovoljno naraslo lagano ga izvadite iz posude na pobrašnjenu podlogu. Savjet bake je da se tijesto više ne mijesi, nego lagano razdijeli na dva dijela i razvuče na željenu veličinu, pravokutnik, kojemu su stranice dugačke koliko i protvan.
Tijesto namažete nadjevom ,zarolajte, stavite ih u namazani protvan i ostavite 15-tak minuta da se diže, taman koliko vam treba da se ugrije pećnica.
Pecite cca 40-50 minuta na 180 stupnjeva.

Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar

Objavi komentar