četvrtak, 4. veljače 2010.

TORTA FERRERO ROCHER

Sastojci


Tijesto:
1 šalica
smeđeg šećera
1 šalica
oštrog brašna
1 šalica
glatkog brašna
1 1/2 žličica
praška za pecivo
1 1/2 žličica
sode bikarbone
3/4 šalice
kakaa
2
jaja
1 šalica
mlijeka
1/2 šalice
ulja
2 žličice
arome vanilije
1/2 šalice
kipuće vode

Krema:
400 g
Nutelle
400 g
Mascarponea
250 g
lješnjaka(poprženih, pa mljevenih)
4
napolitanke(od lješnjaka-mljevene)

Priprema
Tijesto napraviti tako da u jednoj posudi promiješamo sve suhe, a u drugoj sve mokre sastojke.
Onda dodajemo mokre u suhe s tim da zadnje dodajemo kipuću vodu.(Mjera šalice je 2dl.)
Kalup za tortu premažemo maslacem i pospemo krušnim mrvicama.Peći na 170 oko 45 min.
Za kremu samo treba dobro promiješati sastojke.

Orehnjača i makovnjača

Ovo je divan recept, provjereni više puta, i za sada nema slike, ali uskoro ću je nabaviti.
Recept mi je dala gospođa Mira, kojoj sam već više puta se zahvalila.
Treba minimalno 2-3 h za napraviti kolače , ali to su najbolje orehnjače i makovnjače koje sam ikada probala.


I recept za dvije štruce ide ovako:

500 g brašna, pola oštrog pola mekog
3 žumanjka
1 cijelo jaje
100 g šećera
100 g putra
naribana limunova korica
malo korice od naranče
2 vanilij šećera
malo ruma
2-3 dcl mlijeka
40 g svježe germe

Dalje postupak nadam se da znate, ali evo tko ne zna čita neka čita i dalje.

Brašno, šećer,sol, vanilij šećer, naribane korice limuna i naranče dobro utrljate s putrom.
Jaja izradite vilicom.
Svježi kvasac dodate toplom mlijeku i pustite da se diže cca 10 min. Dodam i žlicu šećera i na kraju malo pobrašnim( to su neki tajni sastojci moje bake). Nakon 10 tak minuta smjesu mlijeka i kvasca dodate brašnu, dodate jaja i dobro pomiješajte. Na početku miješam mikserom, a pri kraju rukom, pri kraju se doda malo ruma.
Tijesto se mora lako odvajati od posude i moraju se stvarati mjehurići.
I kad se sve to izmiješa i dobiju mjehurići ,posudu pokrijete i odložite na toplo mjesto min 30 min.

Od ove količine tijesta ja napravim dvije štruce.
A sada je vrijeme za nadjeve.

Mak nadjev:
250g maka i 100 g šećera se prelije sa malo kipućeg mlijeka.
U ohlađeno dodati 20-30 g putra, malo limunove korice, vanilij šećer, cimet i žlicu meda.


Orah nadjev:
250-300 g mljevenih oraha se prelije sa malo kipućeg mlijeka,u ohlađeno se doda
2 vanilij šećera ,2 žlice šećera, mljeveni klinčić, korica limuna, malo ruma

Od 3 bjelanjka napravite čvrsti snijeg i dodajte smjesi maka i oraha.

Kad je tijesto dovoljno naraslo lagano ga izvadite iz posude na pobrašnjenu podlogu. Savjet bake je da se tijesto više ne mijesi, nego lagano razdijeli na dva dijela i razvuče na željenu veličinu, pravokutnik, kojemu su stranice dugačke koliko i protvan.
Tijesto namažete nadjevom ,zarolajte, stavite ih u namazani protvan i ostavite 15-tak minuta da se diže, taman koliko vam treba da se ugrije pećnica.
Pecite cca 40-50 minuta na 180 stupnjeva.

Dobar tek!

Domaći fini kruh!


Evo malo da se krene i pisati što sve nas dvije kuhamo. Jučer sam imala malo više vremena i odlika je pala, moram isprobati neki dobar recept za kruh. Danima prije toga sam pretraživala recepte, kupovala namirnice i čitala savjete. Dizana tijesta radim odavno, ali kruh nisam nikada pekla.
I evo recepta:
cca 300 g integralnog brašna
2 dcl mlijeka

20 g svježeg kvasca

žlica soli
žlica šećera

malo maslinovog ulja
2-3 žlice lanenih sjemenki
2-3 žlice suncokretovih sjemenki

2-3 žlice bučinih sjemenki
  1. Kvasac pomiješajte s toplim mlijekom i šećerom pa ostavite neka se diže oko 10 minuta. Primiješajte brašnom, sjemenke i sol. Miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju dodajte malo maslinovoh ulja, tijesto mora biti dosta gusto, odvajati se od posude, znači po potrebi dodavati još malo brašna.
  2. Ostavite neka se pokriveno diže cca 20-40 minuta, ja sam stavila odmah u kalup( moj kalup ja maleni, cca 20 x 10 cm) i stavila na mlaki radijator.
  3. Tijesto sam pustila da se diže cca 30 minuta, dok se masa nije udvostučila.
  4. Pecite 10 min na temperaturi 200, pa smanjite na 180 i pecite još 30-40 min.
  5. Par minuta prije kraja sam izvadila kruh i premazala sam ga sa mlakom vodom.
  6. Izvadite iz kalupa i pustite da se malo ohladi( zamotaj u krpu)
Savjeti moje bake za dizana tijesta su uvijek bili samo toplina , toplina i ručno mješanje tijesta, tj kako bi ona rekla klofanje. Ali kod mene nije bilo ni pretoplo, niti sam se preznojila. A kruh je bio božanstven.

srijeda, 3. veljače 2010.

I odluka je pala, kreću prvi recepti

Pozdrav svima,

ovo će biti samo isprobani recepti.