četvrtak, 4. veljače 2010.

Domaći fini kruh!


Evo malo da se krene i pisati što sve nas dvije kuhamo. Jučer sam imala malo više vremena i odlika je pala, moram isprobati neki dobar recept za kruh. Danima prije toga sam pretraživala recepte, kupovala namirnice i čitala savjete. Dizana tijesta radim odavno, ali kruh nisam nikada pekla.
I evo recepta:
cca 300 g integralnog brašna
2 dcl mlijeka

20 g svježeg kvasca

žlica soli
žlica šećera

malo maslinovog ulja
2-3 žlice lanenih sjemenki
2-3 žlice suncokretovih sjemenki

2-3 žlice bučinih sjemenki
  1. Kvasac pomiješajte s toplim mlijekom i šećerom pa ostavite neka se diže oko 10 minuta. Primiješajte brašnom, sjemenke i sol. Miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju dodajte malo maslinovoh ulja, tijesto mora biti dosta gusto, odvajati se od posude, znači po potrebi dodavati još malo brašna.
  2. Ostavite neka se pokriveno diže cca 20-40 minuta, ja sam stavila odmah u kalup( moj kalup ja maleni, cca 20 x 10 cm) i stavila na mlaki radijator.
  3. Tijesto sam pustila da se diže cca 30 minuta, dok se masa nije udvostučila.
  4. Pecite 10 min na temperaturi 200, pa smanjite na 180 i pecite još 30-40 min.
  5. Par minuta prije kraja sam izvadila kruh i premazala sam ga sa mlakom vodom.
  6. Izvadite iz kalupa i pustite da se malo ohladi( zamotaj u krpu)
Savjeti moje bake za dizana tijesta su uvijek bili samo toplina , toplina i ručno mješanje tijesta, tj kako bi ona rekla klofanje. Ali kod mene nije bilo ni pretoplo, niti sam se preznojila. A kruh je bio božanstven.

1 komentar:

  1. Uz ovaj kruh fali samo ajvar i kajmak...vidim ja da ce ovo biti veoma zanimljiva i ukusna stranica...pozz Emilio

    OdgovoriIzbriši